PROJECTEN

DSM

opdrachtgever: DSM city
opdracht: visie voor het Nieuwe Werken
locatie: Sittard
oppervlakte: 32.000 m²

DSM wilde zijn kantoor uit 1992 in Sittard transformeren tot een modern gebouw dat geschikt is voor het Nieuwe Werken. Ook wilde DSM via het gebouw aan de buitenwereld laten zien waar het innovatieve bedrijf voor staat. De ingreep moest bovendien meer werkplekken opleveren (van 1.200 plekken naar zo’n 1.600 tot 2.000).

De vraag geformuleerd in het DSM City concept was complex en ambitieus. Een verrijkt programma, gebaseerd op het Nieuwe Werken, moest gecombineerd worden met aandacht voor duurzaamheid en DSM’s ambitie om zichtbaar te maken waar het merk voor staat.

We stelden een ontwerpteam samen met verschillende specialisten (architecten, bedrijfs- en bouwkundigen, installateurs, workstyle consultants etc.). Via kleurrijke discussies kwamen we tot een integraal ontwerpconcept waarin alle ambities en oplossingen werden verweven tot een innovatief gebouw: the activity based building.

De meest dynamische programma-onderdelen kregen een plek op de begane grond. De structuur van het bestaande gebouw leverde een aantal binnenruimtes op die we deels overdekken. Hiermee rekken we de binnen-buiten-relatie op. In de grote open ruimtes ‘hangen’ we de vergaderruimtes en het auditorium. Voorbeelden van materialen (DSM inside) en innovaties zijn hier fysiek aanwezig. De atria worden via de backbone (as) aaneen gekoppeld. De kantoorvloeren breken we letterlijk en figuurlijk open met interne trappen, zodat ook hier ontmoetingen en dynamiek wordt gecreëerd.