PROJECTEN

Serre
landhuizen
Leidschen-
veen

opdrachtgever: Mabon BV, Rijswijk
opdracht: 40 2-onder-1 kap woningen (3 typen woningen)
locatie:  Leidschenveen
oppervlakte: 172-176 m²
start ontwerp: 1997
jaar van oplevering: 2000

prijs: Berlage Vlag voor ontwerp ééngezinswoningen Eendenbrink Leidschenveen (2001)

In 1997 zijn wij door de HBG gevraagd om voor de vinexlocatie Leidscheveen 2-onder-1 kap woningen te ontwerpen. Omdat heel Nederland al vol staat met dit type, en woningen op vinexlocaties niet uitblinken in originaliteit, en de markt ook wel toe is aan iets anders werden wij in de gelegenheid gesteld iets ander te ontwikkelen. En met succes.

De Serre-woningen zijn gebaseerd op de aloude ‘schuur’. De charme van plattelandsdorpen in  bijvoorbeeld Frankrijk, is de eenvoud in massa en materiaal. De geclusterde schuur-vormen liggen op een bijna natuurlijke manier in het landschap. Deze kwaliteiten waren het uitgangspunt voor onze serre landhuizen. We wilden de huizen ‘sober’ aan de buitenkant en ‘rijk’ van binnen maken, een ruwe bolster met een blanke pit. Rijk van binnen betekent meer inhoud in de woningen, dus meer oppervlak en een grotere verdiepingshoogte.
De detaillering van de gevels hielden we sober. Zonder dure details, zodat dit deel van het budget ten goede kon komen aan de inhoud.
Alle woningtype zijn gebaseerd op een module van zes bij zes meter. Door deze modules op verschillende manieren te koppelen ontstaan woningen van zes bij achttien meter of van twaalf bij twaalf meter. Door een willekeurige schakeling van deze varianten en door het laten springen van de rooilijn ontstaat een rijk gevarieerd, landelijk beeld. Elke module van zes bij zes meter is geschikt als woon/slaap/werk/ of keuken/eetvertrek, waardoor vele indelingsplattegronden mogelijk zijn. Ook in verticale richting kunnen er met de modules drie lagen gestapeld worden. Voor deze Nederlandse situatie hebben wij een serre geïntroduceerd om een lichte ‘buitenkamer’ te kunnen maken, waar omheen de andere vertrekken zijn gesitueerd. Er is een introverte serre en een extroverte serre die direct contact heeft met de straat.
Voor Leidschenveen is gekozen om alle types in steen uit te voeren. Het basisontwerp is ook uitvoerbaar met een houten of met metaalplaat beklede gevel.